Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała również do naszego kraju. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten nadzwyczajny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do dań nie jest nazbyt rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do jakich posiłków.
Wino musujące
Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić także z winem różowym.
bag in box
Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara norma powiada, że do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Należałoby jednak nie zapominać, iż nie jest to sztywna norma. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z jakim winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi jedynie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być serwowana lub z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.