Kuchnia lokalna uformowała się na powierzchni stuleci pod wpływem rozmaitych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krajów?
Co wpłynęło na formę kuchni lokalnej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej wobec tego przeróżne tradycje, składniki oraz smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, poniekąd każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, które banalne są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podstawę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest przede wszystkim to, że najważniejszym oraz w najwyższym stopniu napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Dania, jakie zjeść wolno w Polsce to ewidentnie:
• pierogi z różnymi farszami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są oczywiście ziemniaki. Z rozkoszą przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w samej rzeczy wiele do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Też przybywający do nas turyści zaznaczają, że jest rozkoszna oraz sycąca.